вторник, 1 июня 2021 г.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children»

  Метою цього дня є привертання уваги до потреб та прав дитини.

Саме 1 червня вся світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство над дітьми, проводить освітні компанії для дітей про те, куди вони можуть звернутися в разі обмеження їх прав, і вчать суспільство враховувати потреби дитини. Організатори розважальних заходів у свято дня захисту дітей влаштовують конкурси для дітей та дорослих, щоб показати: ніхто, крім дорослих, не в змозі допомогти дітям. 

Основним акцентом Міжнародного дня захисту дітей є проблема дітей, які залишилися без піклування батьків або живуть в неблагополучних сім'ях.

Свято Міжнародного дня дітей має свій прапор – зелений фон, на якому схематично зображено земну кулю і 5 різнокольорових людських фігурок.

Зелений колір - колір гармонії, свіжості і родючості. Зелений фон наштовхує нас на думку, що навколо нас створено все, щоб нормально і благополучно розвиватися. Від нас вимагається лише дати собі й іншим можливість скористатися цими благами.

Земна куля символізує наш спільний дім, а її синій колір говорить про мир і єдність, яких ми можемо досягти, якщо будемо ставитися один до одного з розумінням і любов’ю.

Різнокольорові людські фігурки символізують терпимість до різних рас і нашу різноманітність. Зірка, яку утворюють ноги дітей, сиволізує світ, який ми почнемо випромінювати, коли об’єднаємося і забудемо про чвари заради щастя дітей. А п’ять різнокольорових точок - це символ того, що всі ми походимо від одного роду людського.

Синя фігурка на прапорі - символ Бога, який любить усіх однаково. Тому і ми, як його образ і подобу, повиинні любити і поважати всіх людей, незалежно від їх раси, кольору шкіри, віросповідання, матеріальної забезпеченності та інших факторів.

День захисту дітей в Україні

Міжнародний день захисту дітей в Україні святкуємо з 1998 року, після підписання Президентом України Указу №568/98 “Про день захисту дітей". Ініціювали святкування цього дня в Україні Міністерство України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнський комітет захисту дітей, Національний фонд соціального захисту матерів і дітей „Україна — дітям.