четверг, 10 июня 2021 г.

10 червня - Всесвітній день морозива

                        Історія свята

Ініціатором Дня морозива виступила американська компанія Ben & Jerry's. У 1987 році друзі Бен Коен і Джеррі Грінфілд, закінчивши курс з виготовлення морозива, відкрили кафе-морозиво. Вони сподівалися заробити на покупку вантажівки, щоб стати далекобійниками. Але кафе-морозиво швидко стало популярним. У 1979 році на честь річниці початку бізнесу вони влаштували день безкоштовного морозива. Потім цей день поширився по всій країні, а потім і в світі.

Традиції свята

Незважаючи на те, що відзначають День морозива в усьому світі, офіційного статусу свято не має. У цей день проводяться фестивалі морозива, дегустації, конкурси на поїдання ласощі, компанії-виробники вручають призи та солодкі подарунки.

Історія морозива

 Морозиво має давню історію. У Стародавньому Китаї кухарі готували прохолодні страви з суміші льоду, снігу і фруктів, а згодом - молока і льоду. Десерти, що нагадують заморожений сік, побутували і в Стародавньому Ізраїлі, Греції і Римі. В Ірані в V столітті до н. е. з'явився десерт Фалуді з ниток з харчового крохмалю, заморожених з рожевою водою і лаймовим соком, іноді з меленими фісташками. 
За легендою, в Європу рецепт морозива привіз з Китаю Марко Поло. У XIV - XVI столітті десерт з використанням замороженого молока поширився в Європі. Авторство рецепта замороженого ванільного крему з молоком і вершками належить французькому кулінарові Жерару Тірсену. Десерт прозвали «неаполітанським морозивом».

У 1718 році в Англії вийшла збірка рецептів місіс Мері Илз, де вперше був опублікований рецепт морозива.

Кожна країна внесла свій вклад. Сама назва «пломбір» (за місцем своєї появи - Пломбьер-ле-Бем) прийшло з Франції. Австрійські кондитери подарували світу шоколадне морозиво. В Італії стали першими готувати сорбет. У США на початку XX століття з'явилося ескімо. Християн Нельсон став робити морозиво в шоколадній глазурі і назвав свій винахід «пиріжок ескімоса» (ескімо-пай).
Апарат для приготування морозива винайшла англійка Ненсі Джонсон в 1840-і роки, але патент вона продала американцям. Її співвітчизниця Агнесс Маршалл, запропонувала новий спосіб подачі морозива: у вафельному стаканчику.
Цікаві факти

·        Починаючи з 1813 року морозиво - одне з обов'язкових страв на інавгураціях президентів США.

·        Найбільше число смаків пропонує відвідувачам кафе-морозиво Heladería Coromoto в місті Меріда (Венесуела) - 860. У 1996 році воно було занесено в Книгу рекордів Гіннесса.

·        Найдорожче морозиво на сьогоднішній день - Strawberries Arnaud. Порція обійдеться в $ 1 400 000.

·        Професійні дегустатори морозива використовують в роботі золоті ложки, адже цей метал не має смаку і запаху.

·        Помірне вживання морозива допомагає загартувати горло. Не перестарайтеся і не їжте десерт швидко і великими шматками.

·        Щорічно в світі споживають близько 15 мільярдів літрів морозива

·        Кожні три секунди хтось купує порцію морозива. Лідирують за споживанням США: середньостатистичний американець з'їдає близько 20 кілограмів морозива в рік.