Історія свята
Ініціатором Дня морозива виступила американська
компанія Ben & Jerry's. У 1987
році друзі Бен Коен і Джеррі Грінфілд, закінчивши курс з
виготовлення морозива, відкрили кафе-морозиво. Вони сподівалися заробити на
покупку вантажівки, щоб стати далекобійниками. Але кафе-морозиво швидко стало
популярним. У 1979 році на честь
річниці початку бізнесу вони влаштували день безкоштовного морозива. Потім цей
день поширився по всій країні, а потім і в світі.
Традиції
свята
Незважаючи на те, що відзначають День морозива в
усьому світі, офіційного статусу свято не має. У цей день проводяться фестивалі
морозива, дегустації, конкурси на поїдання ласощі, компанії-виробники вручають
призи та солодкі подарунки.
Історія
морозива
Морозиво
має давню історію. У Стародавньому Китаї кухарі готували прохолодні страви з
суміші льоду, снігу і фруктів, а згодом - молока і льоду. Десерти, що нагадують
заморожений сік, побутували і в Стародавньому Ізраїлі, Греції і Римі. В Ірані в
V столітті до н. е. з'явився десерт
Фалуді з ниток з харчового крохмалю, заморожених з рожевою водою і лаймовим
соком, іноді з меленими фісташками.
За
легендою, в Європу рецепт морозива привіз з Китаю Марко Поло. У XIV - XVI
столітті десерт з використанням замороженого молока поширився в Європі.
Авторство рецепта замороженого ванільного крему з молоком і вершками належить
французькому кулінарові Жерару Тірсену. Десерт прозвали «неаполітанським
морозивом».
У 1718 році в Англії вийшла збірка рецептів місіс
Мері Илз, де вперше був опублікований рецепт морозива.
Кожна країна внесла свій вклад. Сама назва «пломбір» (за місцем своєї появи -
Пломбьер-ле-Бем) прийшло з Франції. Австрійські кондитери подарували світу
шоколадне морозиво. В Італії стали першими готувати сорбет. У США на початку XX
століття з'явилося ескімо. Християн Нельсон став робити морозиво в шоколадній
глазурі і назвав свій винахід «пиріжок ескімоса» (ескімо-пай).
Апарат для приготування морозива винайшла англійка
Ненсі Джонсон в 1840-і роки, але патент вона продала американцям. Її
співвітчизниця Агнесс Маршалл, запропонувала новий спосіб подачі морозива: у
вафельному стаканчику.
Цікаві
факти
·
Починаючи з 1813 року морозиво - одне з
обов'язкових страв на інавгураціях президентів США.
·
Найбільше число смаків пропонує
відвідувачам кафе-морозиво Heladería Coromoto в місті Меріда (Венесуела) - 860.
У 1996 році воно було занесено в Книгу рекордів Гіннесса.
·
Найдорожче морозиво на сьогоднішній день
- Strawberries Arnaud. Порція обійдеться в $ 1 400 000.
· Професійні
дегустатори морозива використовують в роботі золоті ложки, адже цей метал не
має смаку і запаху.
·
Помірне вживання морозива допомагає
загартувати горло. Не перестарайтеся і не їжте десерт швидко і великими
шматками.
·
Щорічно в світі споживають близько 15
мільярдів літрів морозива
·
Кожні три секунди хтось купує порцію
морозива. Лідирують за споживанням США: середньостатистичний американець з'їдає
близько 20 кілограмів морозива в рік.
Комментариев нет:
Отправить комментарий